loader
Odporúčaná

Hlavná

Teratom

Vedľajšie účinky paklitaxelu po kontrole chemoterapie

Jedným z najpopulárnejších protinádorových liekov je dnes paklitaxel. Jedná sa o bylinný liek, ktorý sa extrahuje z kôry trávy. Tiež sa vyrába syntézou a polosyntetizáciou.

Klinické štúdie a protinádorové vlastnosti

"Paklitaxel" má cytotoxický antimykotický účinok. Patrí medzi taxány, ktoré sa začali používať na liečbu rakoviny v 90. rokoch dvadsiateho storočia. Zavedenie paklitaxelu do rakoviny vaječníkov v liečebnom režime zvýšilo účinnosť tejto liečby na 79%, zatiaľ čo počet úplných regresií dosiahol 46%.

"Paclitaxel" je prvou liečivou látkou, ktorá preukázala vysokú účinnosť (od 16% do 50%) pri liečbe pacientov trpiacich malígnymi nádormi vaječníkov, ktorí predtým nemali žiadnu liečbu s platinovými liekmi.

V Spojených štátoch sa od roku 1992 široko používa pri rakovine vaječníkov av roku 1998 ju schválila FDA ako liečba prvej línie tejto choroby. Jeho kombinácia s karboplatinou sa stala štandardným liečebným režimom.

Paclitaxel bol široko zavedený do každodennej klinickej praxe. Bol predpísaný v kombinácii s "cisplatinou" alebo "karboplatinou". Ale v rokoch 1995-1998 bola vykonaná štúdia, ktorá preukázala, že samostatné užívanie "Carboplatinu" nie je pri súčasnom podávaní s "paklitaxelom" nižšie a ak zoberiete do úvahy množstvo nežiaducich reakcií na pozadí takejto kombinácie, potom monoterapia " Karboplatinu "v štádiu I - III rakoviny vaječníkov bol uprednostňovaný.

Výhoda liečebných režimov, ktoré zahŕňali paklitaxel, bola evidentná len u pacientov so zvyškovým nádorom väčším ako 1 cm.

V priebehu klinických štúdií sa zistilo zvýšenie terapeutického účinku pri súčasnom používaní lieku "Paclitaxel" s nasledujúcimi liekmi:

  • "Gemcitabín";
  • "Topotecan";
  • "Fluorouracil";
  • "CISPLATIN";
  • "Cyklofosfamid";
  • "Etoposid";
  • "Vinkristín".

V priebehu klinických štúdií sa ukázalo, že paklitaxel je vysoko účinný, najmä pri liečbe pacientov so zlou prognózou, keď reziduálna veľkosť nádoru je väčšia ako 1 cm.

Po intravenóznom podaní sa liek viaže na plazmatické bielkoviny, polovičný čas od krvného obehu k tkanivu je pol hodinu. To rýchlo preniká a je absorbované tkanivami a je uložené v mnohých vnútorných orgánoch. Pri prechode pečeňou prechádza metabolizmom, pri opakovanom podávaní sa nehromadí. Vylučuje sa obličkami.

Aké typy rakoviny má paklitaxel?

Liek je predpísaný pacientom, ktorí trpia:

  • rakovina vaječníkov;
  • rakovina prsníka;
  • nemalobunkový karcinóm pľúc;
  • Kaposiho sarkóm.

Zloženie a aktívna zložka

Liečivo je dostupné vo forme koncentrátu na výrobu infúzneho roztoku, ktorý ako aktívnu zložku obsahuje 6 mg paklitaxelu. Ako ďalšie zložky prípravok obsahuje:

  • bezvodý etylalkohol;
  • dusík;
  • Cremophor EL.

Dávkovanie a podávanie

Liečebný režim sa vyberá individuálne. Každému pacientovi sa pred začatím liečby premedikáciou uskutočňuje pred liečbou prevencia závažných reakcií z precitlivenosti. Na tento účel sa podávajú nasledujúce lieky:

  1. Tablety "Dexamethasone" v dávke 20 mg (s Kaposiho sarkómom v dávke 8 až 20 mg) počas 12 hodín a 6 hodín pred infúziou paklitaxelu alebo injekciou počas 0,5 až 1 hodiny pred podaním protinádorového činidla.
  2. "Diphenhydramin" v dávke 300 mg, "Chlorpheniramin" 10 mg, "Ranitidín" 50 mg, "Cimetidín" 300 mg vo forme intravenóznych injekcií 30 - 60 minút pred infúziou paklitaxelu.

Liek na rakovinu vaječníkov sa podáva ako intravenózna infúzia v nasledujúcich dávkach:

  1. Ako chemoterapia prvej línie: v dávke 175 mg / m2 po dobu 3 hodín sa potom podáva cisplatina každých 21 dní alebo v dávke 135 mg / m2 v priebehu dňa, po ktorej sa cisplatina predpíše každé 3 týždne ( v rovnakých dávkach je "paklitaxel" predpísaný pre nemalobunkový karcinóm pľúc).
  2. Ako druhá línia terapie: v dávke 175 mg / m2 každé 3 týždne.

"Paklitaxel" na rakovinu prsníka je predpísaný v dávke 175 mg / m2 počas 3 hodín 1 krát za 3 týždne:

  1. Adjuvantná liečba sa uskutočňuje po dokončení štandardnej komplexnej liečby, všetky robia 4 infúzie liekov.
  2. Liečba prvej línie sa predpíše po dokončení adjuvantnej liečby.
  3. Liečba druhej línie sa uskutočňuje u pacientov, u ktorých chemoterapia nebola úspešná.

V prípade angiosarkómu u pacientov s AIDS sa odporúča, aby sa po neúspešnej chemoterapii predpísal "paklitaxel" ako liečba druhej línie. Je podávaná v dávke 135 mg / m2 každých 21 dní alebo v dávke 100 mg / m2 každých 14 dní. Vložte lieky vo forme trojhodinovej infúzie.

V závislosti od závažnosti imunosupresie u pacientov s AIDS sa odporúča predpisovať liečbu len vtedy, ak je počet neutrofilov najmenej 1000 / μl, doštičky - 75000 / μl.

Ak má pacient v priebehu týždňa pokles počtu trombocytov pod 500 / μl alebo ťažkú ​​formu neutropénie, mukozitídy, potom sa má dávka znížiť o 25%, až kým nedosiahne 75 mg / m2.

Pacienti trpiaci poruchou pečeňovej funkcie sa dávka vyberá v závislosti od aktivity svojich enzýmov a hladiny bilirubínu v krvi.

Pred vstupom do lieku sa koncentrát musí zriediť vo fyziologickom roztoku, 5% roztok glukózy, 5% roztok dextrózy vo fyziologickom roztoku alebo Ringerov roztok, aby sa dosiahla koncentrácia 0,3-1,2 mg v 1 ml. Výsledný roztok môže byť opaleskujúci.

Pri príprave riešenia musí byť špeciálne vyškolený personál v súlade s podmienkami asepsy. Zároveň musia byť ruky chránené rukavicami. Je potrebné vyhnúť sa kontaktu lieku s kožou a sliznicami, ale ak sa tak stane, liek sa má umyť vodou.

Mechanizmus účinku

Paclitaxel narúša bunkové delenie. Stimuluje zostavenie mikrotubulov z tubulínového dimérneho proteínu, inhibuje ich depolymerizáciu, v dôsledku čoho sa stabilizuje a ich dynamická reorganizácia v interfeze a počas mitózy je blokovaná. Indukuje patologickú akumuláciu mikrotubulov vo forme zväzkov celého bunkového cyklu a súčasne podporuje tvorbu viacnásobných mikrotubulových hviezd počas bunkového delenia.

Kontraindikácie a dôležité obmedzenia používania

Liečivo je kontraindikované, ak sa pozoruje:

  • individuálna intolerancia voči zloženiu lieku;
  • závažné ochorenie pečene;
  • dieťa;
  • dojčenia;
  • vek do 18 rokov;
  • východiskový počet neutrofilov je menší ako 1,5 · 109 / l u pacientov s veľkými veľkosťami novotvarov;
  • závažné nekontrolované infekčné ochorenia u pacientov s Kaposiho sarkómom;
  • Počet neutrofilov, počiatočný alebo registrovaný počas liečby, je nižší ako 1,10 g / l u pacientov s Kaposiho angiosarkomom.

S opatrnosťou je predpisovaná onkologickými pacientmi trpiacimi takými patologickými stavmi, ako sú:

  • zníženie počtu trombocytov (pod 100 · 109 / l);
  • porušenie pečene miernej a strednej závažnosti;
  • infekcie v akútnom štádiu vrátane infekcií spôsobených herpes vírusom;
  • potlačenie hematopoézy kostnej drene;
  • ťažká ischemická choroba srdca;
  • arytmie;
  • prekonal infarkt myokardu.

Vedľajšie účinky

Na pozadí liečenia liekom sa môžu pozorovať nasledujúce nežiaduce reakcie zo systému:

  1. Hematopoetický: myelosupresia; zníženie počtu neutrofilov, hemoglobínu, krvných doštičiek, leukocytov; krvácanie; neutropenická horúčka; myelodysplastický syndróm; akútna ne-lymfoblastická leukémia;
  2. Metabolizmus: syndróm rozpadu nádoru.
  3. sluchový: strata sluchu; zvonenie v ušiach; závraty.
  4. Nervové: neurotoxicita; periférna a autonómna neuropatia; kŕče; Cephalalgia; poruchy koordinácie pohybu; encefalopatia.
  5. vizuálne: poškodenie zrakového nervu; migréna oka; žltá škvrna; fotopsia; vzhľad múch pred vašimi očami.
  6. dýchacie: dyspnoe; respiračné zlyhanie; pľúcna embólia; pľúcna fibróza; akumulácie tekutiny v pleurálnej dutine; intersticiálna pneumónia; kašeľ.
  7. Muskuloskeletálna: bolesť kĺbov a svalov; systémový lupus erythematosus.
  8. Kardiovaskulárne: kardiomyopatia; hypotenzia alebo hypertenzia; "Tides"; znížiť alebo zvýšiť srdcovú frekvenciu; šoku; infarkt myokardu; flebitída a tromboflebitída; atrioventrikulárna blokáda a synkopa; venózna trombóza; zlyhanie srdca; fibrilácia komôr.
  9. Trávenie: voľné stolice; zápcha; stomatitída; vracanie; nevoľnosť; pažeráka; ischemická a pseudomembranózna kolitída; zápal pankreasu; intestinálna obštrukcia; roztrhnutie črevných stien; nekróza pečene; úplné odmietnutie k jedlu; trombóza mezenterickej artérie; brušná kvapka; hepatálna encefalopatia, ktorá môže spôsobiť smrť pacienta.
  10. Imún: vyrážka; angioedém; anafylaxia; triaška; nadmerné potenie; generalizovaná urtikária.
  11. Kožné a podkožné tkanivá: patologické vypadávanie vlasov; reverzibilné zmeny nechtov a kože; malígny exudatívny erytém; multiformný erytém; dermatitída; oddelenie nechtov od lôžka na nechty; sklerodermie.

Okrem toho sa na pozadí terapie môžu vyvinúť infekčné ochorenia, ktoré môžu mať za následok smrť pacienta, lokálne reakcie ako opuch, bolesť, začervenanie a zahustenie, krvácanie v mieste vpichu.

Počas liečby môže trpieť všeobecný zdravotný stav: teplota môže stúpať, periférny edém, môže sa vyvinúť impotencia.

Laboratórne testy môžu vykazovať zvýšenie aktivity pečeňových enzýmov, hladiny bilirubínu a kreatinínu.

Špeciálne pokyny

Liečba sa musí vykonať pod dohľadom odborníka, ktorý má skúsenosti s používaním protirakovinových liekov.

Pri dyspnoe, poklesu tlaku, vývoji generalizovanej urtikárie, angioedému po zavedení "paklitaxelu" je potrebné zastaviť a predpísať symptomatickú liečbu. Opätovné podanie drogy by nemalo byť.

Počas zavedenia lieku na kontrolu krvného tlaku, pulzu a dýchania.

S rozvojom závažného porušenia atrioventrikulárneho vedenia by sa mala vykonať príslušná liečba a následné podávanie lieku by sa malo monitorovanie srdca vykonávať neustále.

S rozvojom závažnej formy periférnej neuropatie s druhou dávkou by sa dávka lieku mala znížiť o 20%.

Počas liečby je potrebné neustále monitorovať hladinu tvoriacich prvkov krvných buniek v malých časových intervaloch.

Pomoc pri predávkovaní

V prípade predávkovania sa obeť vyskytne nasledovné príznaky:

  • mukozitída (toxické zápalové ochorenie ústnej sliznice a submukózneho tkaniva);
  • periférna neurotoxicita;
  • myelosupresia (zníženie počtu krvných buniek produkovaných v kostnej dreni).

Neexistuje žiadne špecifické antidotum. Obete je predpísané lieky eliminujúce príznaky intoxikácie.

Podmienky predaja, ceny, analógov

Môžete si kúpiť drogu výlučne na recept. Na predaj nájdete protirakovinové látky od rôznych výrobcov:

Náklady na liek v lekárňach začínajú od 577 rubľov.

Okrem toho, predaj možno nájsť analógy lieku:

Iba odborník by mal vybrať analógový!

Samoliečenie liekom Paclitaxel je neprijateľné, len lekár môže zvoliť adekvátny liečebný režim.

Paklitaxel je protinádorové činidlo rastlinného pôvodu, ktoré ovplyvňuje procesy mitózy. Liek inhibuje hematopoézu kostnej drene, spôsobuje výskyt mutagénneho a embryotoxického účinku, ako aj potlačenie reprodukčnej funkcie. Paclitaxel v Moskve je často predpisovaný onkológmi, pretože má výrazný účinok.

Formulár zloženia a uvoľnenia

1 ml koncentrovaného roztoku obsahuje 6 mg paklitaxelu, ďalšie zložky: bezvodý etanol, ricínoleát makrogolu a glycerolu, dusík.

Paklitaxel je dostupný ako koncentrát žltého odtieňa na intravenózne podanie v množstve 5,16,7, 25,41 a 50 ml. Paclitaxel si môžete kúpiť v lekárni v Moskve po odoslaní predpisu.

Farmakologické vlastnosti

Paclitaxel je alkaloid odvodený z kôry stromu tisu. Je to protinádorové činidlo, ktoré ovplyvňuje procesy mitózy, ktoré majú cytotoxický účinok. Paklitaxel sa viaže na špecifický proteín v mikrotubulách, čo vedie k inhibícii dynamiky reorganizácie fungujúcej mikrotubulovej siete v interfáze mitózy. Okrem toho prispieva k tvorbe anomálnych mikrotubulových zväzkov počas celého cyklu mitózy. Na základe klinických experimentov sa zistilo, že paklitaxel selektívne potláča hematopoézu kostnej drene v závislosti od dávky.

Paclitaxel sa aktívne spája s krvnými proteínmi (89-98%). Ľahko preniká do tkaniva a hromadí sa predovšetkým v slezine, pečeni, pankrease, črevách, žalúdku, svaloch a srdci. Proces rozpadu zložiek lieku sa vykonáva v pečeni, väčšina sa vylučuje žlčou (90%).

Klinické pokusy na laboratórnych zvieratách ukázali, že paklitaxel má toxický účinok na embryo a výrazne znižuje plodnosť samíc a tiež má mutagénny účinok.

svedectvo

Paclitaxel si môžete kúpiť len na lekársky predpis podľa prísnych údajov:

  • Rakovina prsníka;
  • Rakovina vaječníkov;
  • Nemalobunkový karcinóm pľúc;
  • Rakovina močového mechúra;
  • Rakovina pľúc;
  • Rakovina pažeráka;
  • Rakovina hlavy a krku;
  • Kaposiho sarkóm u pacientov s AIDS.

Stojí za zmienku, že cena paclitaxelu je medzi podobnými liekmi najvýhodnejšia.

kontraindikácie

Kúpiť paclitaxel je potrebný pre pacientov s novotvarmi v neprítomnosti kontraindikácie:

  • Precitlivenosť na liek;
  • Ťažká neutropénia, počiatočná alebo vzniknutá v dôsledku liečby: menej ako 1,5 x 109 / l s Kaposiho sarkómom menej ako 1 x 109 / l;
  • Vek detí do 18 rokov;
  • Obdobie tehotenstva a laktácie.

Pacienti s nasledujúcimi stavmi by si mali kúpiť paclitaxel s mimoriadnou opatrnosťou:

  • trombocytopénia;
  • Vírusové infekčné choroby;
  • Zlyhanie pečene;
  • Potlačenie tvorby krvi v kostnej dreni po predchádzajúcej chemoterapii alebo rádioterapii;
  • Poruchy srdcovej činnosti.

Cena paklitaxelu je pomerne cenovo dostupná, ale za prítomnosti takýchto podmienok je potrebné dbať na opatrnosť av prípade negatívnych reakcií okamžite konzultovať s lekárom predpisovať symptomatickú liečbu.

Pokyny na použitie paklitaxelu a dávkovanie

Paklitaxel je liek na intravenózne podanie. Paklitaxel podľa pokynov zadaných do 3 až 24 hodín. Bezprostredne pred použitím sa roztok zriedi špeciálnymi roztokmi, aby sa dosiahla koncentrácia 0,3-1,2 mg / ml. Podľa pokynov paklitaxelu sa režim dávkovania a režim dávkovania stanovujú individuálne. Závisia od stavu pacienta, ukazovateľov hematopoetického systému, predchádzajúcej chemoterapie.

Podľa pokynov sa má paklitaxel pripravovať za sterilných podmienok s použitím osobných ochranných prostriedkov: rukavice, maska ​​atď. Ak sa paklitaxel náhodne dostane na pokožku, dôkladne si ju umyte. Pripraviť, uložiť a zaviesť paklitaxel podľa návodu potrebné vybavenie, ktoré neobsahuje častice PVC.

Podľa pokynov sa paclitaxel môže používať ako prostriedok monoterapie, ako aj ako súčasť komplexnej liečby chemoterapeutických liekov, najmä spolu s cisplastínom a najprv sa zavádza paklitaxel.

Pokyny na podávanie paklitaxelu zahŕňajú liečbu liekom v závislosti od skúseností ošetrujúceho lekára, ako aj dostupnosti potrebných prostriedkov na zmiernenie možných komplikácií. Počas zavedenia paklitaxelu by sa mali pravidelne, najmä do jednej hodiny po začiatku aplikácie, kontrolovať parametre krvi, merať krvný tlak, pulz a iné vitálne funkcie.
Pokyny na používanie paklitaxelu zahŕňajú zavedenie ďalších liekov na prevenciu závažných alergických reakcií a vedľajších účinkov. Podľa inštrukcií paklitaxelu pred podaním sa pacientovi podávajú antihistaminiká, glukokortikoidy, antiemetiká (antiemetika) a ďalšie počas niekoľkých hodín alebo 30 minút. Ak sa vyskytnú nežiaduce reakcie, podávanie lieku sa zastaví a vykoná sa symptomatická liečba. Možnosť ďalšieho užívania paklitaxelu závisí od všeobecných podmienok a indikácií.

Ak sa po použití paklitaxelu vyskytne neutropénia (menej ako 1-1,5 x 109 / l), sprevádzaná infekčnými komplikáciami, je možné po liečbe ochorenia liečba liekmi. Ak je to potrebné, ďalší priebeh dávky sa zníži o 20%. Výskyt srdcových porúch počas liečby paklitaxelom vyžaduje dynamické monitorovanie stavu pacienta a priebežné monitorovanie jeho indikátorov.

Počas používania paklitaxelu sa majú vyhnúť činnostiam, ktoré závisia od koncentrácie pozornosti a rýchlej reakcie vrátane vedenia vozidla. Počas celého trvania liečby a 3 mesiace po nej by ste mali používať spoľahlivé metódy antikoncepcie.

Nežiaduce reakcie

Vedľajšie reakcie paklitaxelu sa tvoria s rôznymi frekvenciami, môžu sa javiť ako porušenie rôznych systémov a orgánov:

  • Nežiaduce reakcie paklitaxelu z hematopoetického systému: neutropénia, leukopénia, trombocytopénia, anémia (zníženie koncentrácie krvných buniek), pokles bielkovín v krvi, akútna leukémia, myelodysplastický syndróm;
  • Imunitné vedľajšie účinky paklitaxelu: alergické reakcie rôznej závažnosti, návaly horúčavy, zníženie tlaku, dýchavičnosť, anafylaktický šok a iné;
  • Vedľajšie reakcie paklitaxelu z obehového systému: zmeny krvného tlaku, poruchy srdcového rytmu, synkopa, trombóza, infarkt myokardu atď.;
  • Nežiaduce účinky paklitaxelu na strane nervového systému a zmyslových orgánov: ospalosť, slabosť, podráždenosť, kŕče, závrat, zmena chuti, bolesti hlavy, zhoršená koordinácia pohybov, tinitus, suchosť slizníc, poškodenie zraku, slzenie, strata sluchu, nespavosť, poruchy inteligencie;
  • Nežiaduce reakcie paklitaxelu na respiračný systém: pneumónia, dýchavičnosť, pľúcna hypertenzia, pľúcna embólia, infekcie horných dýchacích ciest, kašeľ, pľúcna fibróza;
  • Vedľajšie účinky paklitaxelu z gastrointestinálneho systému: dyspeptické príznaky, abnormálne stolice, obštrukcia čriev, erózia a perorálne vredy, perforácia čriev, enterokolitída, peritonitída, nekróza pečene, sucho v ústach, hepatická encefalopatia;
  • Vedľajšie reakcie paklitaxelu na koži: suchosť, vypadávanie vlasov, dermatitída, vyrážka, psoriáza, akné, zmena sfarbenia nechtov, poruchy pigmentácie, erytém, flebitída, celulitída.

Na základe spätnej väzby od pacientov paclitaxel najčastejšie spôsobuje poškodenie kardiovaskulárneho a tráviaceho systému. Strašná komplikácia paklitaxelu, podľa pacientov - nevoľnosť a vracanie, výrazne zhoršujú kvalitu života. Stojí za zmienku, že použitie paklitaxelu zahŕňa predbežné vymenovanie finančných prostriedkov, ktoré znižujú riziko nežiaducich účinkov. Podľa recenzií pacientov je paklitaxel po použití antiemetiky omnoho menej pravdepodobné, že spôsobí nauzeu a vracanie.

Interakcia s inými prostriedkami

Pri použití paklitaxelu s inými liekmi je možné zvýšiť jeho vylučovanie z tela, inhibovať mechanizmus účinku alebo ho aktivovať, zvýšiť riziko nežiaducich reakcií.

Podľa odborníkov a recenzií má paklitaxel a amfotericín B negatívny vplyv na priedušky a obličky. Kombinované použitie paklitaxelu a vinorelbínu zvyšuje riziko neuropatie. Súčasné užívanie paklitaxelu a dakarbazínu zvyšuje riziko ochorenia pečene.

Podľa recenzií sa paklitaxel často používa s cisplastínom ako súčasť komplexnej liečby. Podľa prehľadov pacientov, paclitaxel počas monoterapie nemá taký jasný klinický účinok, ako keď sa používa súčasne s cisplastínom. Použitie paclitaxelu a cisplastínu má však výraznejší účinok na zníženie funkcie kostnej drene a zníženie klírensu o 33%.

predávkovať

Podľa recenzií môže paklitaxel spôsobiť príznaky predávkovania, ktoré sa prejavujú výskytom nežiaducich reakcií. Neexistuje protilátka proti lieku, preto je potrebné prestať používať prípravok až do vymiznutia negatívnych príznakov a vykonať symptomatickú liečbu.

Paclitaxel Recenzie

Paclitaxel si môžete kúpiť len vtedy, ak máte predpísaný liek, ale predtým, než si ho kúpite, mnohí sa zaujímajú o pacientove recenzie o paklitaxeli. Špecialisti často predpisujú túto drogu, pretože paclitaxel hodnotí účinnosť a výsledky sú pomerne vysoké. Hoci podľa pacientov je paklitaxel ťažko tolerovaný staršími. Treba poznamenať, že podľa recenzií paklitaxel a cispalastín poskytujú výrazný klinický účinok, ale zároveň zvyšujú frekvenciu nežiaducich reakcií.

Cena za paklitaxel

Cena paclitaxelu, na rozdiel od iných protinádorových liekov, je najvýhodnejšia. Cena paclitaxelu závisí od dávkovania, priebehu liečby a režimu aplikácie. Cena paklitaxelu s objemom 5 ml (30 mg) je asi 2 000 rubľov, cena paklitaxelu s objemom 50 ml dosahuje 7 000 rubľov.

Kde kúpiť paclitaxel

Môžete si kúpiť paclitaxel v ktoromkoľvek meste v Rusku, cena paclitaxelu sa v jednotlivých regiónoch líši. Paclitaxel v Moskve je bežne používanou drogou. Môžete si kúpiť paclitaxel v Moskve v akejkoľvek lekárni v prítomnosti predpisu, ak paclitaxel nie je k dispozícii vo vašej lekárni v Moskve, môžete si ho objednať.

Paclitaxel: premedikácia a vedľajšie účinky

Registrácia: 1. augusta 2007 Správy: 147

Paclitaxel: premedikácia a vedľajšie účinky

Zdieľajte prosím skúsenosti každého, kto urobil paclitaxel. Mama bola nahradená nechtom mitomycínom pre abitaxel (Argentína, laboratórium Hemepe).
1 - Aké premedikácie treba urobiť? A v akých dávkach? Ja som dvakrát zmätený dexametazónom v dávke 20 mg za 12 a 6 hodín - veľmi veľkú dávku.
2. Aké vedľajšie účinky sa môžu vyskytnúť po podaní paklitaxelu? (Čítal som inštrukcie, ale píšu príliš veľa pokynov)
3. Aká produkcia paklitaxelu ste dostali? Alebo možno počuli niečo o kvalite abitaxelu (Argentína, laboratórium Hemepe).
Vopred ďakujeme všetkým, ktorí reagujú.

Registrácia: 11. septembra 2004 Správy: 765

Lyuba z Nska, mám austrálsky vyrobený paclitaxel, MAYO, zdá sa.

Členka od: 27. februára 2007 Správy: 169

Lyuba z Nska, mal som práve takýto paklitaxel, premedikáciu 32 mg dexametazónu IM, 2 hodiny pred ranitidínom na ochranu žalúdka a tiež urobil niečo ako Dimedrol intramuskulárne. Moja chrbát bola v podobe impulzívnej bolesti, ako keby prechádzala cez nervy, ale všetko bolo prenosné, nepil som nič úmyselne, bol som taký ohromený, snažil som sa robiť nič zvlášť v týchto dňoch. Môj tlak bol malý v živote, keď abitaxel trochu vzrástol, môj pulz sa zrýchlil, ale to bolo počas prvých 2-3 dní, potom sa usadil.

Registrácia: 1. augusta 2007 Správy: 147

Dievčatá a antiemetika nie sú potrebné? zvykli sme si robiť emeset v / m.

Členka od: 27. februára 2007 Správy: 169

Lyuba z Nska, samozrejme, som urobil ondansetron.

Členka od: 07/21/2007 Správy: 42

Luba, ahoj!
1. Mali sme paclitaxel EBEVE (Rakúsko). 2 x 210 mg, + doxorubicín 60 mg 9. deň Pamätám si, že je to drahé (môžem byť zle - 800 cu na všetko, to je práca pomohli s peniazmi.)
2. Bohužiaľ, teraz nemôžem nájsť svoje záznamy o úprave.
Dexametazón - iste. Diuretikum, samozrejme. Sledované - koľko kvapaliny bolo kvapkané (podľa objemu) a koľko moču vyšlo.
3. Informácie pre vás sú zbytočné, ale prinesiem to - to bolo v našom konkrétnom prípade, pretože Táto chémia bola mesiac po operácii.
Minimálny počet hemoglobínu (100) a krvných doštičiek (104) bol 13. deň, minimálny počet leukocytov - (1,0) - 16. deň. Neupogen bol vynechaný atď. - všetko vzrástlo asi za mesiac.
4. Nevýhody - jednoznačne to nepoviem. S najväčšou pravdepodobnosťou - všetko viac či menej.
Navoban ako antiemetikum - zdá sa, že je napokon pichnutý.
Veľa šťastia! Je to považované - liek je dobrý!

Členka od: Jan 18, 2007 Správy: 285

Registrácia: 04/04/2007 Správy: 194

Lyuba z Nska,
Najstrašnejší vedľajší účinok taxolu (paklitaxel) - periférna neuropatia - špičky prstov a prstov nie sú citlivé. Tu lekári hovoria, že len počkajte. Teplota môže stúpať - zvyčajnými prostriedkami. Pred zavedením taxolu - vždy antialergikou (v tabletkách alebo intravenózne). Nezabudnite piť veľa, pretože všetko sa vylučuje obličkami. V mammológii je moje téma o liekoch a vedľajších produktoch. Áno, zabudol som - žiadne preťaženie - Chcem lhát - to znamená, že musíte ležať. Všetky riasy a obočie stále vypadávajú

Členka od: Jan 18, 2007 Správy: 285

Registrácia: 11. septembra 2004 Správy: 765

Poďte, citlivý chemoterapeut je nezmysel, podobne ako plačúci bolševik

Členka od: Jan 18, 2007 Správy: 285

Registrácia: 10/08/2007 Správy: 31

Ahoj, práve som prešiel 5 kurzov paklitaxelu + doxorubicínu. To nepomohlo, ale MTS len vzrástol, takže dnes začali prick Vincarelbine a kŕmiť xelodu. Ale teraz o tom nehovorím. Skutočne, pred infúziou je potrebná letálna dávka dexametazónu. Je možné, že sa v tabuľkách, ale zdá sa, že je potrebné prehltnúť 40 kusov, takže som uprednostnil injekcie intramuskulárne - večer a noci a tiež pili ranitidín, bolo vám povedané všetko. Bastard - vypadli vlasy, ale to, ako som to pochopil, z doxorubicínu. A tak - bolesť, bolesti v kostiach niekde na 5. deň, niekedy - dýchavičnosť a srdce (odstránené valokordinom). Ale v zásade - dosť prenosné. Áno, dokonca aj počas infúzie zaviedli lotran a difenhydramín. Raz, druhý deň som musel vziať niekoľko tabliet lotranu, ale znova to môže byť po doxorubicíne. Stručne povedané, všetko môže byť skúsené, nebojte sa! Veľa šťastia a čo je najdôležitejšie pomôcť!

Registrácia: 1. augusta 2007 Správy: 147

rovnaké Natasha, Tiana, Andrei Karpenko, Elennna, Magen a Drahý Dr Ushakov! Veľmi vám ďakujem všetkým respondentom. Pomohla si mi získať dôveru, že všetko sa deje správne.
Všetko sa stalo, ako povedal Leonid Mikhailovič. Moja matka si prečítala pokyny pre dexametazón a začala odmietať injekcie. Len vďaka vašej spätnej väzbe som bol schopný trvať na tom, inak by som sa zlomil - nie som lekár. Teraz je doma.

Registrácia: 1. augusta 2007 Správy: 147

Včera, tj dva dni po podaní paklitaxelu (Abitaxel) sa stav výrazne zhoršil: silná bolesť kostí a žíl, závrat. Dnes ležala celý deň spať, sténala. Niekde som sa stretol, ako môžem zbaviť týchto bolesti, ale teraz nemôžem nájsť

Člen od: 27. januára 2007 Správy: 254

Lyuba z Nska,
Mal som túto schému:
Emeset 8 mg v v
Doxorubicín 85 mg IV
Diphenol 1% 5 mg v v
Kvamatel 20 mg na c
Dexametazón 20 mg
Taxol 290 mg za 3 hodiny

Členka od: 02/10/2006 Správy: 263

Mal som veľa kurzov paclitaxelu. A rovnaká vec zakaždým. Bolesť kĺbov. Nepríjemná. Ale prejde to. Zvyčajne pijú niečo z kategórie ketón-ketanov. Pomohol mi bežný menovazín, bolo to s lidokaínom, bolesť bola trochu mrzutá. Plus masáž. Buďte trpezliví, čoskoro prejde bolesť.

paclitaxel

Formy uvoľnenia

Lekári paclitaxel recenzie

Účinné liečivo, ktoré sa aktívne používa pri liečbe hlavných typov rakoviny. Kombinácia vysokej účinnosti a miernych vedľajších účinkov. Existuje veľa kombinácií s inými cytotoxickými liekmi, ako aj s režimami monoterapie.

Pri dlhodobom používaní často vedie k polyneuropatii rôzneho stupňa závažnosti.

Hodnotenie pacienta pre paklitaxel

Paclitaxel sa použil v šiestich cykloch chemoterapie v kombinácii s karboplatinou. Dávka bola od 230 mg do 300 mg. Počas odkvapkávania, ktoré trvá asi 4 hodiny, nedošlo k žiadnym negatívnym prejavom. Tretí deň po chémii sa moja situácia zhoršila: nevoľnosť, veľmi zlé kosti na nohách. Bolesť a nevoľnosť odstránili Ketanov a ondansetrón. Okolo ôsmeho desiateho dňa sa štát stal prijateľným. Zo systémových problémov vypadli vlasy dva týždne po prvej chemii, krehké nechty sa stali. A po všetkých šiestich kurzoch sa začala neuropatia, väčšinou na nohách. Prsty vyrušujú, bolesť nohy, neustále brnenie na podrážke. Je ťažké chodiť - nie je tam žiadny pocit podpory. Lekári hovoria, že - sa bude konať v priebehu šiestich mesiacov. Na účinnosť paklitaxelu môžem povedať - výborné, je evidentná dynamika pádu nádorového markeru.

Paclitaxel Návod na použitie

Farmakologický účinok

Protinádorové činidlo. Je inhibítorom mitózy. Paclitaxel sa špecificky viaže na mikrotubulárny beta-tubulín, ktorý narušuje proces depolymerizácie tohto kľúčového proteínu, čo vedie k potlačeniu normálnej dynamickej reorganizácie siete mikrotubulov, ktorá zohráva kľúčovú úlohu počas interfázy a bez ktorej nemožno vykonať mitózu. Okrem toho paklitaxel spôsobuje tvorbu abnormálnych zväzkov mikrotubulov počas celého bunkového cyklu a tvorbu niekoľkých centriolov počas mitózy.

farmakokinetika

Forma uvoľnenia, zloženie a balenie

5 ml - fľaše (1) z tubusového skla - kartónové obaly.
5 ml - sklenené fľaše (1) - balenia kartón.
16,7 ml - sklenené fľaše (1) - balenia kartón.
25 ml - sklenené fľaše (1) - balenia kartón.
35 ml - sklenené fľaše (1) - balenia kartón.
41 ml - sklenené fľaše (1) - balenia kartón.
50 ml - sklenené fľaše (1) - balenia kartón.

Dávkovací režim

Lieková interakcia

Pri vykonávaní laboratórnych štúdií u pacientov, ktorí dostali postupné infúzie paklitaxelu a cisplatiny, sa pri podaní paklitaxelu po cisplatine prejavil výraznejší myelotoxický účinok; avšak priemerný celkový klírens paklitaxelu klesol o približne 20%.

Predchádzajúca aplikácia cimetidínu neovplyvňuje priemerné hodnoty celkového klírensu paklitaxelu.

Na základe údajov získaných in vivo a in vitro možno predpokladať, že pacienti liečení ketokonazolom potláčajú metabolizmus paklitaxelu.

Vedľajšie účinky

Z hemopoetického systému: leukopénia, trombocytopénia, anémia.

Na strane tráviaceho systému: nauzea, vracanie, hnačka, mukozitída, strata chuti do jedla, zápcha (zriedkavo - obštrukcia čriev), zvýšená aktivita pečeňových enzýmov a hladiny bilirubínu.

Alergické reakcie: kožná vyrážka, angioedém, zriedkavo - bronchospazmus.

Kardiovaskulárny systém: arteriálna hypotenzia, bradykardia, poruchy vedenia, periférny edém.

Iné: artralgia, myalgia, periférna neuropatia.

Lokálne reakcie: tromboflebitída, s extravazáciou - nekrózou.

svedectvo

kontraindikácie

Použitie počas tehotenstva a laktácie

Paclitaxel je kontraindikovaný na použitie počas tehotenstva. Ak je to potrebné, používanie počas dojčenia má prerušiť dojčenie.

Ženy vo fertilnom veku by mali používať spoľahlivé antikoncepčné metódy pri používaní paklitaxelu.

Experimentálne štúdie zistili, že paklitaxel má teratogénny a embryotoxický účinok.

Žiadosť o porušenie pečene

Špeciálne pokyny

Paclitaxel sa používa s opatrnosťou u pacientov s poruchami angíny, rytmu a vedenia, chronickým srdcovým zlyhaním, ovčím kiahňam (vrátane nedávno odložených alebo po kontakte s chorými), oparu a iným akútnym infekčným ochorením, ako aj počas 6 mesiacov po infarkte myokardu.

Pri použití paklitaxelu u pacientov s poškodenou funkciou pečene môže byť potrebná korekcia dávkovacieho režimu.

Aby sa zabránilo výskytu reakcií z precitlivenosti, mali by byť všetci pacienti premedikovaní (GCS, blokátory histamínu H1- a H2-receptory).

V procese liečby je potrebné systematické monitorovanie štruktúry periférnej krvi, kontrola krvného tlaku a EKG. Pravidelná infúzia paclitaxelu by sa nemala uskutočňovať, kým počet neutrofilov nepresiahne 1500 / μl a počet trombocytov - 100 000 / μl.

Pri použití paklitaxelu u pacientov s poškodenou funkciou pečene môže byť potrebná korekcia dávkovacieho režimu.

Neodporúča sa očkovanie pacientov a ich rodín.

Pri príprave a zavedení roztoku paklitaxelu sa nemôžu použiť infúzne systémy PVC.

V experimentálnych štúdiách sa zistilo, že paklitaxel má mutagénny účinok.

paclitaxel

Paklitaxel je protinádorové činidlo rastlinného pôvodu, ktoré ovplyvňuje procesy mitózy. Liek inhibuje hematopoézu kostnej drene, spôsobuje výskyt mutagénneho a embryotoxického účinku, ako aj potlačenie reprodukčnej funkcie. Paclitaxel v Moskve je často predpisovaný onkológmi, pretože má výrazný účinok.

Formulár zloženia a uvoľnenia

1 ml koncentrovaného roztoku obsahuje 6 mg paklitaxelu, ďalšie zložky: bezvodý etanol, ricínoleát makrogolu a glycerolu, dusík.

Paklitaxel je dostupný ako koncentrát žltého odtieňa na intravenózne podanie v množstve 5,16,7, 25,41 a 50 ml. Paclitaxel si môžete kúpiť v lekárni v Moskve po odoslaní predpisu.

Farmakologické vlastnosti

Paclitaxel je alkaloid odvodený z kôry stromu tisu. Je to protinádorové činidlo, ktoré ovplyvňuje procesy mitózy, ktoré majú cytotoxický účinok. Paklitaxel sa viaže na špecifický proteín v mikrotubulách, čo vedie k inhibícii dynamiky reorganizácie fungujúcej mikrotubulovej siete v interfáze mitózy. Okrem toho prispieva k tvorbe anomálnych mikrotubulových zväzkov počas celého cyklu mitózy. Na základe klinických experimentov sa zistilo, že paklitaxel selektívne potláča hematopoézu kostnej drene v závislosti od dávky.

Paclitaxel sa aktívne spája s krvnými proteínmi (89-98%). Ľahko preniká do tkaniva a hromadí sa predovšetkým v slezine, pečeni, pankrease, črevách, žalúdku, svaloch a srdci. Proces rozpadu zložiek lieku sa vykonáva v pečeni, väčšina sa vylučuje žlčou (90%).

Klinické pokusy na laboratórnych zvieratách ukázali, že paklitaxel má toxický účinok na embryo a výrazne znižuje plodnosť samíc a tiež má mutagénny účinok.

svedectvo

Paclitaxel si môžete kúpiť len na lekársky predpis podľa prísnych údajov:

  • Rakovina prsníka;
  • Rakovina vaječníkov;
  • Nemalobunkový karcinóm pľúc;
  • Rakovina močového mechúra;
  • Rakovina pľúc;
  • Rakovina pažeráka;
  • Rakovina hlavy a krku;
  • Kaposiho sarkóm u pacientov s AIDS.

Stojí za zmienku, že cena paclitaxelu je medzi podobnými liekmi najvýhodnejšia.

kontraindikácie

Kúpiť paclitaxel je potrebný pre pacientov s novotvarmi v neprítomnosti kontraindikácie:

  • Precitlivenosť na liek;
  • Ťažká neutropénia, počiatočná alebo vzniknutá v dôsledku liečby: menej ako 1,5 x 109 / l s Kaposiho sarkómom menej ako 1 x 109 / l;
  • Vek detí do 18 rokov;
  • Obdobie tehotenstva a laktácie.

Pacienti s nasledujúcimi stavmi by si mali kúpiť paclitaxel s mimoriadnou opatrnosťou:

  • trombocytopénia;
  • Vírusové infekčné choroby;
  • Zlyhanie pečene;
  • Potlačenie tvorby krvi v kostnej dreni po predchádzajúcej chemoterapii alebo rádioterapii;
  • Poruchy srdcovej činnosti.

Cena paklitaxelu je pomerne cenovo dostupná, ale za prítomnosti takýchto podmienok je potrebné dbať na opatrnosť av prípade negatívnych reakcií okamžite konzultovať s lekárom predpisovať symptomatickú liečbu.

Pokyny na použitie paklitaxelu a dávkovanie

Paklitaxel je liek na intravenózne podanie. Paklitaxel podľa pokynov zadaných do 3 až 24 hodín. Bezprostredne pred použitím sa roztok zriedi špeciálnymi roztokmi, aby sa dosiahla koncentrácia 0,3-1,2 mg / ml. Podľa pokynov paklitaxelu sa režim dávkovania a režim dávkovania stanovujú individuálne. Závisia od stavu pacienta, ukazovateľov hematopoetického systému, predchádzajúcej chemoterapie.

Podľa pokynov sa má paklitaxel pripravovať za sterilných podmienok s použitím osobných ochranných prostriedkov: rukavice, maska ​​atď. Ak sa paklitaxel náhodne dostane na pokožku, dôkladne si ju umyte. Pripraviť, uložiť a zaviesť paklitaxel podľa návodu potrebné vybavenie, ktoré neobsahuje častice PVC.

Podľa pokynov sa paclitaxel môže používať ako prostriedok monoterapie, ako aj ako súčasť komplexnej liečby chemoterapeutických liekov, najmä spolu s cisplastínom a najprv sa zavádza paklitaxel.

Pokyny na podávanie paklitaxelu zahŕňajú liečbu liekom v závislosti od skúseností ošetrujúceho lekára, ako aj dostupnosti potrebných prostriedkov na zmiernenie možných komplikácií. Počas zavedenia paklitaxelu by sa mali pravidelne, najmä do jednej hodiny po začiatku aplikácie, kontrolovať parametre krvi, merať krvný tlak, pulz a iné vitálne funkcie.
Pokyny na používanie paklitaxelu zahŕňajú zavedenie ďalších liekov na prevenciu závažných alergických reakcií a vedľajších účinkov. Podľa inštrukcií paklitaxelu pred podaním sa pacientovi podávajú antihistaminiká, glukokortikoidy, antiemetiká (antiemetika) a ďalšie počas niekoľkých hodín alebo 30 minút. Ak sa vyskytnú nežiaduce reakcie, podávanie lieku sa zastaví a vykoná sa symptomatická liečba. Možnosť ďalšieho užívania paklitaxelu závisí od všeobecných podmienok a indikácií.

Ak sa po použití paklitaxelu vyskytne neutropénia (menej ako 1-1,5 x 109 / l), sprevádzaná infekčnými komplikáciami, je možné po liečbe ochorenia liečba liekmi. Ak je to potrebné, ďalší priebeh dávky sa zníži o 20%. Výskyt srdcových porúch počas liečby paklitaxelom vyžaduje dynamické monitorovanie stavu pacienta a priebežné monitorovanie jeho indikátorov.

Počas používania paklitaxelu sa majú vyhnúť činnostiam, ktoré závisia od koncentrácie pozornosti a rýchlej reakcie vrátane vedenia vozidla. Počas celého trvania liečby a 3 mesiace po nej by ste mali používať spoľahlivé metódy antikoncepcie.

Nežiaduce reakcie

Vedľajšie reakcie paklitaxelu sa tvoria s rôznymi frekvenciami, môžu sa javiť ako porušenie rôznych systémov a orgánov:

  • Nežiaduce reakcie paklitaxelu z hematopoetického systému: neutropénia, leukopénia, trombocytopénia, anémia (zníženie koncentrácie krvných buniek), pokles bielkovín v krvi, akútna leukémia, myelodysplastický syndróm;
  • Imunitné vedľajšie účinky paklitaxelu: alergické reakcie rôznej závažnosti, návaly horúčavy, zníženie tlaku, dýchavičnosť, anafylaktický šok a iné;
  • Vedľajšie reakcie paklitaxelu z obehového systému: zmeny krvného tlaku, poruchy srdcového rytmu, synkopa, trombóza, infarkt myokardu atď.;
  • Nežiaduce účinky paklitaxelu na strane nervového systému a zmyslových orgánov: ospalosť, slabosť, podráždenosť, kŕče, závrat, zmena chuti, bolesti hlavy, zhoršená koordinácia pohybov, tinitus, suchosť slizníc, poškodenie zraku, slzenie, strata sluchu, nespavosť, poruchy inteligencie;
  • Nežiaduce reakcie paklitaxelu na respiračný systém: pneumónia, dýchavičnosť, pľúcna hypertenzia, pľúcna embólia, infekcie horných dýchacích ciest, kašeľ, pľúcna fibróza;
  • Vedľajšie účinky paklitaxelu z gastrointestinálneho systému: dyspeptické príznaky, abnormálne stolice, obštrukcia čriev, erózia a perorálne vredy, perforácia čriev, enterokolitída, peritonitída, nekróza pečene, sucho v ústach, hepatická encefalopatia;
  • Vedľajšie reakcie paklitaxelu na koži: suchosť, vypadávanie vlasov, dermatitída, vyrážka, psoriáza, akné, zmena sfarbenia nechtov, poruchy pigmentácie, erytém, flebitída, celulitída.

Na základe spätnej väzby od pacientov paclitaxel najčastejšie spôsobuje poškodenie kardiovaskulárneho a tráviaceho systému. Strašná komplikácia paklitaxelu, podľa pacientov - nevoľnosť a vracanie, výrazne zhoršujú kvalitu života. Stojí za zmienku, že použitie paklitaxelu zahŕňa predbežné vymenovanie finančných prostriedkov, ktoré znižujú riziko nežiaducich účinkov. Podľa recenzií pacientov je paklitaxel po použití antiemetiky omnoho menej pravdepodobné, že spôsobí nauzeu a vracanie.

Interakcia s inými prostriedkami

Pri použití paklitaxelu s inými liekmi je možné zvýšiť jeho vylučovanie z tela, inhibovať mechanizmus účinku alebo ho aktivovať, zvýšiť riziko nežiaducich reakcií.

Podľa odborníkov a recenzií má paklitaxel a amfotericín B negatívny vplyv na priedušky a obličky. Kombinované použitie paklitaxelu a vinorelbínu zvyšuje riziko neuropatie. Súčasné užívanie paklitaxelu a dakarbazínu zvyšuje riziko ochorenia pečene.

Podľa recenzií sa paklitaxel často používa s cisplastínom ako súčasť komplexnej liečby. Podľa prehľadov pacientov, paclitaxel počas monoterapie nemá taký jasný klinický účinok, ako keď sa používa súčasne s cisplastínom. Použitie paclitaxelu a cisplastínu má však výraznejší účinok na zníženie funkcie kostnej drene a zníženie klírensu o 33%.

predávkovať

Podľa recenzií môže paklitaxel spôsobiť príznaky predávkovania, ktoré sa prejavujú výskytom nežiaducich reakcií. Neexistuje protilátka proti lieku, preto je potrebné prestať používať prípravok až do vymiznutia negatívnych príznakov a vykonať symptomatickú liečbu.

Paclitaxel Recenzie

Paclitaxel si môžete kúpiť len vtedy, ak máte predpísaný liek, ale predtým, než si ho kúpite, mnohí sa zaujímajú o pacientove recenzie o paklitaxeli. Špecialisti často predpisujú túto drogu, pretože paclitaxel hodnotí účinnosť a výsledky sú pomerne vysoké. Hoci podľa pacientov je paklitaxel ťažko tolerovaný staršími. Treba poznamenať, že podľa recenzií paklitaxel a cispalastín poskytujú výrazný klinický účinok, ale zároveň zvyšujú frekvenciu nežiaducich reakcií.

Cena za paklitaxel

Cena paclitaxelu, na rozdiel od iných protinádorových liekov, je najvýhodnejšia. Cena paclitaxelu závisí od dávkovania, priebehu liečby a režimu aplikácie. Cena paklitaxelu s objemom 5 ml (30 mg) je asi 2 000 rubľov, cena paklitaxelu s objemom 50 ml dosahuje 7 000 rubľov.

Kde kúpiť paclitaxel

Môžete si kúpiť paclitaxel v ktoromkoľvek meste v Rusku, cena paclitaxelu sa v jednotlivých regiónoch líši. Paclitaxel v Moskve je bežne používanou drogou. Môžete si kúpiť paclitaxel v Moskve v akejkoľvek lekárni v prítomnosti predpisu, ak paclitaxel nie je k dispozícii vo vašej lekárni v Moskve, môžete si ho objednať.

Paclitaxel-TEVA

Nájdite v lekárni a kúpte si PACKLITAKSEL-TEVA z 373Р

PACKLITAXEL-TEVA Pokyn
Koncentrát na infúzny roztok

Koncentrát na infúzny roztok vo forme číreho, bezfarebného alebo mierne žltkastého viskózneho roztoku.

Pomocné látky: macrogol glyceryl ricinoleát, bezvodá kyselina citrónová, absolútny etanol.

5 ml - sklenené fľaše (1) - balenia kartón.

Koncentrát na infúzny roztok vo forme číreho, bezfarebného alebo mierne žltkastého viskózneho roztoku.

Pomocné látky: macrogol glyceryl ricinoleát, bezvodá kyselina citrónová, absolútny etanol.

16,7 ml - sklenené fľaše (1) - balenia kartón.

Koncentrát na infúzny roztok vo forme číreho, bezfarebného alebo mierne žltkastého viskózneho roztoku.

Pomocné látky: macrogol glyceryl ricinoleát, bezvodá kyselina citrónová, absolútny etanol.

25 ml - sklenené fľaše (1) - balenia kartón.

Koncentrát na infúzny roztok vo forme číreho, bezfarebného alebo mierne žltkastého viskózneho roztoku.

Pomocné látky: macrogol glyceryl ricinoleát, bezvodá kyselina citrónová, absolútny etanol.

50 ml - sklenené fľaše (1) - balenia kartón.
Súpravy: fľaštičky s obsahom 30 mg / 5 ml, 100 mg / 16,7 ml, 150 mg / 25 ml, 300 mg / 50 ml - baleniach z lepenky (1) - infúzna systém pre / v roztokoch alebo súčasťou zariadenia do infúzneho systému a injekčné striekačky pre riedenie a podávanie liekov "Tevadaptor".

Paclitaxel-Teva je protinádorový liek rastlinného pôvodu, získaný semi-synteticky z rastliny Taxus Baccata.

Mechanizmus účinku je spojený so schopnosťou stimulovať "zostavenie" mikrotubulov z dimérnych molekúl tubulínu, stabilizovať ich štruktúru a inhibovať dynamickú reorganizáciu v medzifáze, ktorá narúša mitotickú funkciu bunky.

Pri intravenóznom podaní počas 3 hodín v dávke 135 mg / mmax dosahuje 2170 ng / ml, AUC - 7952 ng / h / ml; keď sa podávala rovnaká dávka v priebehu 24 hodín, 195 ng / ml a 6300 ng / h / ml. Cmax a AUC závisia od dávky: pri 3-hodinovej infúzii zvyšovanie dávky na 175 mg / m 2 vedie k zvýšeniu týchto parametrov o 68% a 89% a 24-hodinových - o 87% a 26%.

Väzba na plazmatické bielkoviny - 88-98%. Polčas od krvi po tkanivo je 30 minút. Ľahko preniká a absorbuje tkanivá, akumuluje sa hlavne v pečeni, slezine, pankrease, žalúdku, črevách, srdci, svaloch.

Metabolizmus a vylučovanie

To sa metabolizuje v pečeni hydroxyláciou s izoenzýmami P450 CYP 2D8 (za vzniku metabolitu, - 6-alfa-gidroksipaklitaksel) a CYP 3A4 (metabolity za vzniku 3-p-gidroksipaklitaksel a 6-alfa, 3-p-digidroksipaklitaksel). Vylučuje sa hlavne žlčou - 90%. Pri opakovaných infúziách sa nehromadí.

T1/2 a celkový klírens je variabilný a závisí od dávky a trvania intravenóznej injekcie: 13,1-52,7 h a 12,2-23,8 l / h / m 2. Po intravenóznych infúziách (1-24 hodín) je celková eliminácia obličkami 1,3-12,6% dávky (15-275 mg / m2), čo poukazuje na prítomnosť intenzívnej extrarenálnej klírens.

- rakovina vaječníkov (liečba prvej voľby u pacientov s bežnou formou ochorenia alebo reziduálneho tumoru (viac ako 1 cm) po operácii (v kombinácii s cisplatinou) a druhej línie liečby metastáz po štandardnej terapii dal žiadne pozitívne výsledky);

- rakovina prsníka (prítomnosť postihnutých lymfatických uzlín po štandardnej kombinovanej terapii (adjuvantná liečba), po relapse ochorenia 6 mesiacov po začiatku adjuvantnej liečby - liečba prvej línie, metastatická rakovina prsníka po neúčinnom
štandardná terapia - terapia druhej línie);

- nemalobunkový karcinóm pľúc (liečba prvej línie u pacientov, ktorí neplánujú chirurgickú liečbu a / alebo rádioterapiu (v kombinácii s cisplatinou);

- Kaposiho sarkóm u pacientov s AIDS (liečba druhej línie).

- počiatočný obsah neutrofilov menej ako 1500 / μl u pacientov so solídnymi nádormi;

- počiatočný (alebo zaznamenaný počas liečby) počet neutrofilov je nižší ako 1000 / μl u pacientov s Kaposiho sarkómom u pacientov s AIDS;

- obdobie laktácie (dojčenie);

- vek detí (bezpečnosť a účinnosť neboli stanovené);

- precitlivenosť na paklitaxel alebo iné zložky lieku (vrátane polyoxyetylovaného ricínového oleja).

Bezpečnostné opatrenia by mala byť stanovená s inhibíciou hematopoézy kostnej drene (vrátane po chemoterapii alebo radiačnej terapie), zlyhanie pečene, akútne infekčné ochorenie (vrátane herpes zoster, ovčie kiahne, herpes), závažná ischemická choroba srdca, infarkt myokardu (v anamnéze) pri arytmiách.

Liek je kontraindikovaný počas tehotenstva a laktácie.

Aby sa zabránilo závažným reakciám z precitlivenosti, mali by byť všetci pacienti premedikovaní s použitím glukokortikoidov, antihistaminík a antagonistov H.2-histamínových receptorov. Odporúčaný režim premedikácie - 20 mg dexametazónu (alebo jeho ekvivalent), smerom dovnútra približne 12 a 6 hodín pred podaním Paclitaxel-Teva, 50 mg difenhydramín (alebo jeho ekvivalent), v / a 300 mg cimetidín 50 mg / v 30-60 minút pred zavedením lieku Paclitaxel-Teva.

Pri výbere režimu a dávok v každom jednotlivom prípade by ste sa mali riadiť údajmi špeciálnej literatúry.

Paclitaxel-Teva sa podáva intravenózne ako 3-hodinová alebo 24-hodinová infúzia v dávke 175 mg / m2 alebo 135 mg / m2, v intervale medzi dávkami 3 týždne. Liek sa používa ako monoterapia alebo v kombinácii s cisplatinou (karcinóm vaječníkov a nemalobunkový karcinóm pľúc) alebo doxorubicín (karcinóm prsníka). Odporúčaná dávka lieku Paclitaxel-Teva na liečbu Kaposiho sarkómu u pacientov s AIDS je 100 mg / m2 ako trojhodinová infúzia každé 2 týždne.

Podávanie paklitaxelu-Teva sa nemá opakovať, kým počet neutrofilov nie je nižší ako 1500 / μl krvi a počet krvných doštičiek je najmenej 100 000 / μl krvi. Pacienti, ktorí mali ťažkú ​​neutropéniu (1/10 obsah neutrofilov) po podaní paklitaxelu-Tevu, často (od 1/100 do 1/1000 až 1/10 000 až <1/1000), крайне редко (<1/10 000).

Zo strany krvotvorných orgánov: veľmi často - výrazná neutropénia, ťažká leukopénia, trombocytopénia, anémia; často - febrilná neutropénia; niekedy závažná anémia; veľmi zriedkavo akútna myeloblastická leukémia, myelodysplastický syndróm. Potlačenie funkcie kostnej drene, hlavne granulocytového výhonku, bolo hlavným toxickým účinkom, ktoré obmedzovalo dávku lieku. Maximálny pokles hladiny neutrofilov sa zvyčajne pozoruje v dňoch 8 - 11, normalizácia nastáva 22. deň.

Alergické reakcie: veľmi často - reakcie z precitlivenosti, ktoré sa prejavujú hlavne kožnými vyrážkami a "krvácaním" krvi na tvár; niekedy hypersenzitivita oneskoreného typu, výrazné reakcie z precitlivenosti vyžadujúce ďalšiu liečbu (napríklad zníženie krvného tlaku, angioedém, syndróm respiračnej tiesne, generalizovaná urtikária); zriedkavo anafylaktické reakcie; veľmi zriedkavo - anafylaktický šok vrátane fatálnych prípadov. Opísané izolované prípady zimnice a bolesti chrbta.

Na strane nervového systému: veľmi často - periférna neuropatia (najmä parestézia), ospalosť; často - ťažká neuropatia (najmä periférna), závraty, podráždenosť, nespavosť, poruchy myslenia, depresia, hypokinéza, poruchy chôdze, hypoestézia, zmena chuti, bolesti hlavy; zriedkavo, periférna motorická neuropatia (vedúca k distálnej slabosti); veľmi zriedka - záchvaty, ako grand mal, ataxia, akútna encefalopatia, zmätenosť, poškodenie zrakového nervu, autonómna neuropatia, prejavujúce paralytický ileus a ortostatickú hypotenziu.

Zo zmyslov: často - zvonenie v ušiach; niekedy suché oči, amblyopia, poruchy zraku; veľmi zriedkavo, poruchy zraku (trblietavý skotóm), najmä u pacientov, ktorí dostávali dávky vyššie ako odporúčané, zníženú zrakovú ostrosť, konjunktivitídu, zvýšené slzenie, strata sluchu v dôsledku neurosenzorického typu, vertigo.

Kardiovaskulárny systém: veľmi často - pokles krvného tlaku; často - tachykardia, palpitácie, bradykardia, synkopa, vazodilatácia (návaly horúčavy); niekedy - kardiomyopatia, asymptomatická ventrikulárna tachykardia, ventrikulárna bigeminia, AV blokáda, infarkt myokardu, tromboflebitída, zvýšený krvný tlak, venózna trombóza krvných ciev; zriedkavo - poruchy rytmu, zmeny EKG; veľmi zriedkavo - šok.

Na strane dýchacieho systému: často - dýchavičnosť, krvácanie z nosa; zriedkavo, intersticiálna pneumónia, pľúcna fibróza; veľmi zriedkavo - kašeľ, pľúcna hypertenzia, pľúcna embólia, ako aj častejší vývoj radiačnej pneumonitídy u pacientov súčasne podstupujúcich radiačnú liečbu.

Na strane tráviaceho systému: veľmi často - nevoľnosť, vracanie, hnačka, mukozitída, zápcha, stomatitída, bolesť brucha; často: sucho v ústach, ulcerácia ústnej sliznice, mená, dyspepsia; veľmi zriedkavo - anorexia, akútna pankreatitída, ezofagitída, ascites, existujú izolované správy o akútnej intestinálnej obštrukcii, perforácii čriev, trombóze mezenterickej artérie, ischemickej kolitíde; zvýšená aktivita pečeňových transamináz (častejšie ACT), alkalickej fosfatázy a sérového bilirubínu. Sú opísané prípady vývoja hepatonekózy a hepatickej encefalopatie.

Dermatologické reakcie: veľmi často - alopécia; často - reverzibilné zmeny pleti, suchá koža, exfoliatívna dermatitída, psoriáza, vyrážka, akné, mierne výrazné poruchy nechtov; niekedy - porušenie pigmentácie alebo odfarbenia nechtov; zriedkavo erytém; veľmi zriedkavo - exudatívny multiformný erytém, vrátane Stevens-Johnsonov syndróm, toxická epidermálna nekrolýza, žihľavka, onikolýza.

Na strane muskuloskeletálneho systému: veľmi často - artralgia alebo myalgia; často - bolesť v kostiach, kŕče v nohách, myasténia gravis, bolesť chrbta.

Lokálne reakcie: často - mierne výrazné javy v mieste vpichu (bolesť, opuch, erytém, indurácia a pigmentácia kože, extravazácia môže zapríčiniť zápal a nekrózu podkožného tkaniva).

Iné: veľmi často - asténia, edém (vrátane periférneho a edému tváre), znížená tolerancia na infekcie (akejkoľvek etiológie); často - chrípke podobný syndróm, malátnosť, bolesť na hrudníku, triaška, horúčka; niekedy - dehydratácia, strata hmotnosti alebo zvýšenie hmotnosti, závažné infekcie, septický šok.

Symptómy: aplázia kostnej drene, periférna neuropatia, mukozitída.

Liečba: vykonajte symptomatickú liečbu. Antidotum na paklitaxel nie je známy.

Cisplatina znižuje celkový klírens paklitaxelu o 20%, čo vedie k výraznejšej myelosupresii, keď sa paclitaxel podáva po cisplatine.

Súčasné podávanie s cimetidínom, ranitidínom, dexametazónom alebo difenhydramínom neovplyvňuje väzbu paklitaxelu na plazmatické bielkoviny.

Inhibítory mikrozomálnej oxidácie (vrátane ketokonazolu, cimetidínu, verapamilu, diazepamu, chinidínu, cyklosporínu) inhibujú metabolizmus paklitaxelu.

Polyoxyetylovaný ricínový olej, ktorý je súčasťou paklitaxelu, môže spôsobiť extrakciu DEHP [di- (2-etylhexyl) ftalátu] z plastifikovaných kontajnerov z polyvinylchloridu (PVC) a stupeň vylúhovania DEHP sa zvyšuje s rastúcou koncentráciou roztoku a časom.

Liečba liekom Paclitaxel-Teva sa má uskutočňovať pod dohľadom lekára, ktorý má skúsenosti s liekmi proti rakovine proti chemoterapii.

Ak sa Paclitaxel-Teva používa v kombinácii s cisplatinou, Paclitaxel-Teva sa má podať ako prvý a potom cisplatina.

Počas liečby je potrebné pravidelne sledovať obraz periférnej krvi, krvného tlaku, srdcovej frekvencie a počet dychov (najmä počas prvej hodiny infúzie), monitorovanie EKG (vrátane pred začiatkom liečby).

V prípade vývoja závažných reakcií z precitlivenosti by sa infúzia lieku mala ihneď zastaviť a mala by sa začať symptomatická liečba a liek by sa nemal znovu zaviesť.

V prípadoch výskytu porúch vedenia AV s opakovanými injekciami sa má vykonať kontinuálne kardiomonitoring. Pacienti počas liečby liekom Paclitaxel-Teva a najmenej 3 mesiace po ukončení liečby majú používať spoľahlivé metódy antikoncepcie.

Paclitaxel-Teva je cytotoxická látka, pri práci s akou starostlivosťou treba používať rukavice a zabrániť kontaktu s pokožkou alebo sliznicami, ktoré sa musia v takýchto prípadoch dôkladne umyť mydlom a vodou alebo (oči) veľkým množstvom vody.

Po zriedení koncentrátu sa fyzikálno-chemická stabilita lieku udržiava počas 96 hodín pri teplote nižšej ako 25 ° C.

Po zriedení by sa roztok nemal zmraziť.

Vplyv na schopnosť riadiť motorovú dopravu a riadiace mechanizmy

Počas obdobia liečby je potrebné dávať pozor pri riadení vozidiel a za účasti iných potenciálne nebezpečných činností, ktoré si vyžadujú zvýšenú koncentráciu a psychomotorické reakcie.

Zoznam B. Liek sa má uchovávať na tmavom mieste mimo dosahu detí pri teplote nepresahujúcej 25 ° C. Čas použiteľnosti - 2 roky.

Liek je dostupný na lekársky predpis.

Informácie sú uvedené v zozname liekov "Vidal".
Naposledy aktualizovaný popis 28.09.2011